Des del Campanar

Conrad Rovira
Conrad Rovira    /    2017-08-11
Ensopegar i aixecar-se.

De maneres de gastar el que no és propi n'hi ha moltes i una de les més maquiavèl·liques és gastar a base de crèdits que després hauran de pagar els altres. La Neus Lloveras comença essent escollida alcaldessa d'un ajuntament enverinat amb un deute que arriba fins on la paraula decència comença a perdre el seu significat. Aquestes coses passen.
L'alcaldessa, a la seva manera, sense tirar coets, aconsegueix acords que permeten, any rere any, augmentar les partides socials. Malgrat que els estereotips situen les reivindicacions socials en una sola banda de l'espectre polític, ella, que és conservadora, posa en marxa el menjador social de l'Economat convencent una empresa multinacional perquè cedeixi el local, amb el suport i el mecenatge de l'associació d'empresaris i gràcies a la tasca voluntària de la gent de Càritas Diocesana. Aquestes coses passen.

Hereta les conseqüències de les turbulències dins CiU i ho ha d'administrar davant de noves opcions polítiques engrescadores. Intenta estabilitzar la figura del gerent, que ha d'alliberar els polítics de les tasques de gestió per a poder dedicar més temps a seguir el pols de la ciutat i no se'n surt. Trobar gerents bons i barats no funciona i les noves opcions polítiques engrescadores pressionen perquè es redueixin les remuneracions dels regidors i s'eliminin els càrrecs de confiança. Finalment l'alcaldessa ha de fer de gestora i llavors és acusada de dedicar-se a la gestió en comptes de preocupar-se pels problemes reals de la ciutadania. Aquestes coses passen.

Governar és pactar i es pacta amb qui es pot sobretot quan a l'altra banda hi ha utòpics, que deneguen la realitat, i encantats que, tot cercant el llum que indica el camí, acaben, sovint, donant tombs a les faroles enceses. Aquestes coses passen.

La sortida del govern dels regidors d'Unió, un episodi carregat de misèries i difícil de contestar sense risc de banalitzar encara més la política, augmenta les dificultats. La situació esdevé complicada mig per la situació de minoria accentuada del govern i mig per la reacció d'alguns grups que, pel seu compte, donen la legislatura com acabada i ja han començat l'assetjament, amb estricta finalitat partidista, propi de les campanyes electorals. Aquestes coses passen.

Guanyar unes eleccions mai és per sort. Guanyar una segona vegada ja comença a indicar alguna cosa. Ser, a més a més, escollida diputada al Parlament de Catalunya ja dona unes pistes que el mèrit de ser elegida com a presidenta de l'AMI acaba transformant en una evidència : La Neus Lloveras no és un polític local qualsevol.

Mira Neus, ho has fet molt bé. Despentina't, treu pit i endavant que després de cada ensopegada, perquè aquestes coses passen, t'has aixecat més forta que abans i això no és una cosa que passi cada dia.