Des del Campanar

Jaume Aguiló
Jaume Aguiló    /    2017-12-11
Millor, impossible

Govern de majories. Si no hi ha majoria és, molt difícil la governança en Democràcia. Objectiu: que la majoria de govern respongui a una majoria social. El més adequat és una correlació entre majoria social i grup o grups majoritaris posats d'acord en un programa d'actuació que doni satisfacció als interessos de la majoria social. Si a més es respecten les opinions i els interessos de les minories és quan podem assegurar que vivim en una democràcia consolidada i de qualitat.
Sa meva opinió és que a Vilanova, avui , la suma social que representen PDeCAT i PSC resulta adequada per satisfer els interessos i necessitats de la majoria dels ciutadans en tot allò que des dels ajuntaments pugui tenir arreglo. És evident que els desajustos socials no són conseqüència de cap política municipal i que la incidència que els ajuntaments poden tenir en solventar injustícies socials és més que limitada. Des del meu punt de vista , cap altra entesa entre diferents partits representaria avui millor els interessos de les majories socials.

Arribat a aquest punt vull fer un aclariment. Tinc en el cap, ara mateix , tot un seguit de gent, de bona gent, de gent amiga o tan sols coneguda, de bona gent que arrufa el nas quan sent parlar de la participació social mitjançant la militància política de partit. Afirmo: la militància partidària és la forma més clara i determinant de buscar i obtenir la participació en la societat en què vius i que fas teva. Queda dit i segueixo el fil d'aquest article.

A l'Ajuntament de Vilanova a més de representativitat política hi ha qualitat de gestió política. Un exemple: l'Alcaldessa Lloveras , sempre en minoria, ha aconseguit aprovar per sis anys consecutius els pressupostos municipals. L'oposició mai li ha posat fàcil. A l'anterior legislatura (2011 - 2015) l'oposició del PSC va ser dura. M'atreveixo a dir que, a més , poc elegant. El PSC estava en aquella època molt mal dirigit i encara en pagarem les conseqüències. Un exemple: el problema urbanístic del Bosquet de Baix a Mar es va originar el 2001. Sense abordar a fons el tema l'Alcalde Elena conviu amb el problema. Arribem al Desembre del 2013 , el Ple de l'Ajuntament ja no pot arrossegar més el paquet. El debat d'aquest punt va durar dues hores. El Regidor Elena , cap de l'oposició, va impedir que l'Ajuntament seguís treballant en la direcció dissenyada pel Regidor Joan Giribet. Seguia siguent més important fer fora l'Alcaldessa Lloveras que altra cosa. Lloveras, qualitat. Elena es va treure un As de la mànega : Xavier Oller, arquitecte - urbanista, arreglaria la situació parlant amb els propietaris perjudicats de la zona. Elena i Oller no van saber, poder, arreglar la situació, ja en mans judicials. Ara els bons oficis del Regidor Gerard Llobet ja no han pogut millorar aquella evolució urbanística que Elena va deixar podrir siguent Alcalde. En el Ple de Desembre 2013, conjuntament amb el PSC varen votar tots els grups menys la CUP que es va abstenir i el Govern va quedar en minoria. A Vilanova i la Geltrú aquell mal govern li costarà un bon grapat de diners. Tot ho sembla indicar. Aquesta era la situació a l'anterior legislatura: forta oposició del PSC. És difícil governar Vilanova sense majoria contra el PSC. Un altre dia ho explicarem.

Avui l'oposició voldria un canvi de govern. Semblaria que el PDeCAT no està legitimat per governar amb un PSC que dóna suport a l'article 155. El PSC ha perdut la meitat de l'ànima i sols li queda la de la Federació Catalana del PSOE. ERC voldria que PSC quedés fora del Govern de la ciutat; PDeCAT quedaria en situació d'extrema feblesa per governar i ERC seria el salvador de la pàtria. La governabilitat no tan sols és la suma de vots al Ple. He llegit un full de Som VNG que demana al Govern un reguitzell d'impossibles per entrar a governar. L'endeutament de la ciutat, que ja va arribar a límits grollers amb Elena, ara arribaria a cotes que ni els nostres néts acabarien de pagar. Amb Som VNG no es pot fer un pacte de govern raonable.

I la CUP? Mentre no es facin una mica més adults encara no es volen embrutar les mans amb la governança. Tampoc conten com a socis de govern. En els CDR locals són eficaços però no tornarà a haver-hi violència als carrers perquè hem aprés la lliçó de la brutalitat de l'Estat i Rajoy ha après que Europa no li permetrà tot. A Rajoy l'han ajudat els grups més dretans i Ciutadans li ha passat per la seva dreta en el camí fascistizant de Rivera i Arrimadas. Això també es nota a l'Ajuntament: el regidor Remacha és més sensat que el regidor de Ciutadans que sorprèn cada dia en el seu surrealisme parlamentari. I és que estar a l'oposició no significa predicar constantment que el Govern no governa, també significa explicar que cal fer per governar millor. Bé, doncs això ERC a Vilanova avui encara no ho sap fer. Amb totes les mancances que vulguin ja estem bé així com estem fins a finals de legislatura: millor, impossible.