Des del Campanar

Jaume Aguiló
Jaume Aguiló    /    2017-10-13
President Puigdemont

La batalla del Referèndum l'hem guanyada. És difícil definir qui l'ha guanyada, però l'hem guanyada tots aquells que vàrem votar l'1 d'octubre. Per contrapartida, l'ha perduda tot aquell conjunt de partits polítics que s'oposaren amb més o menys intensitat, amb més o menys convenciment, al simple fet d'anar a votar.
Els qui estàvem a favor d'exercir el dret de vot, érem un conjunt ben heterogeni de ciutadans i de grups polítics que vàrem entendre que la transversalitat del moment era imprescindible per a l'èxit. Des del primer moment, de manera voluntària o no, els partits polítics varen entregar el comandament a plataformes cíviques: ANC i Òmnium. Però tot aquest conjunt de gent ha tingut un líder que s'ha anat fent cada cop més indiscutible: el President Puigdemont. Crec que si la batalla del Referèndum ha identificat un líder nacional, aquest ha sigut el President Puigdemont. El recordo perfectament: "O Referèndum, o Referèndum". I hi ha hagut Referèndum. El recordo perfectament: "Hi haurà urnes, paperetes de vot i cens electoral". I n'hi ha hagut. Hi ha hagut èpica en tot aquest esdeveniment. Les meves més sentides felicitacions i agraïments a tots els qui varen dedicar temps, creativitat i esforç per aconseguir aquest èxit.

La batalla del Referèndum l'ha perduda aquell conjunt de partits que s'hi oposaren. Jo no he sabut veure cap moviment transversal cívic en contra del Referèndum. He vist el PP, Ciutadans i el PSOE en contra del Referèndum. Qui ha liderat aquest conjunt de forces polítiques ha sigut el president Rajoy; el president Rajoy ha sigut el gran derrotat en aquesta batalla.

Ben sovint, però, l'èxit o el fracàs en una batalla no determina l'èxit o el fracàs del conflicte. Els ciutadans que hem votat que Sí, que volem una República Catalana, encara no tenim una República Catalana. Estem més ben situats de com estàvem ara fa un any, o de com estàvem quan Alfonso Guerra es va vantar d'haver passat el ribot a l'Estatut d'Autonomia.

Avui hi ha una munió de gent que opina de com s'ha de funcionar a partir d'ara mateix. És ben possible que quan aquest article surti publicat al DV, ja hagin succeït quantitat d'esdeveniments que ara mateix, un ciutadà de carrer com jo, no pot ni ha de pretendre endevinar.

Aquests dies, el que comprovo, és que, en general, la gent opina més del que voldria que succeís que no del que possiblement succeeixi. És lícit. Personalment he decidit fer confiança al President Puigdemont. Seguiré intentant recollir opinions per a tenir opinió. Però la decisió executiva que lideri el President Puigdemont me semblarà ben decidida. Aquest home s'ha guanyat sa meva confiança.