Des del Campanar

Jordi Griera
Jordi Griera    /    2018-02-16
El carnaval de les criptodivises

Mentre les comparses fan anar els malucs endavant i endarrere, parodiant el primer moviment de l'espècie, les criptomonedes com el bitcoin i els seus derivats van amunt i avall amb la mateixa celeritat.


Al novembre, els que havien comprat bitcoins en els mesos o anys anteriors s'havien tornat rics; tan rics que molts altres van maldar per descobrir com comprar monedes digitals i van posar-hi els seus estalvis, per deixar-los reduïts a menys de la meitat en un mes. Visca el Carnaval!

Els empresaris més espavilats "passen" del bitcoin, es fabriquen la seva pròpia criptomoneda i capten euros amb una ICO. Explicaré una manera com ho fan: Tant el bitcoin com ethereum són de codi obert i és senzill crear una moneda nova a partir d'ells. Imagini que vostè és un bon xatonaire i que ja n'està tip de vendre xató a tres euros. Crea una moneda d'aquestes, li posa de nom "Xatocoin" i en fabrica cent mil, que no li costen més que una mica d'electricitat pels ordinadors i la factura habitual d'Internet, i posa un anunci al Diari de Vilanova: "La coneguda xatoneria El Bacallà Eixerit fa una oferta inicial de deu mil xatocoins (XC) a un euro cada un. Un xatocoin dóna dret a 3eur d'un xató boníssim. Compra mínima: 20 xatocoins".

Què passa? Sembla que perdi diners, oi? Per cada xató de 3eur que ven a 1 XC, que li han pagat a 1eur, vostè perd 2eur. Sí però, si té èxit la ICO, tindrà al calaix 10.000eur sense haver fet encara ni un gram de xató. La cosa no acaba aquí: aviat els compradors dels xatocoins s'han afartat de xató i no saben què fer amb les monedes XC que els sobren; una sortida que tenen és convèncer a la quiosquera que 1XC val 1eur, o més, ja que la xatoneria li vendrà 3eur de xató, boníssim, per 1XC. En el moment que la quiosquera accepta de vendre un diari per 2 XC, el xatocoin esdevé una moneda ciutadana equivalent a l'Euro i vostè s'ha fet ric, donat que té 10.000eur al banc, de l'ICO, més 90.000 xatocoins en el seu ordinador, que ara valen 1eur cadascun. En un mes ha guanyat 100.000eur si li compren la idea. No és complicat si vostè té fama de persona seriosa i la gent creu que no deixarà de fer aquell xató boníssim. No pateixi pel futur, els que tinguisn XC els faran servir entre sí, sense venir a comprar xató més que una mica de tant en tant. A més, vostè ja haurà invertit els diners en un nou obrador que facilitarà que el xató surti més econòmic de cost. Negoci rodó, però no exempt de risc.

Doncs, com el xatocoin, ja hi ha milers de criptomonedes en el món per valor d'uns 400 mil milions de dòlars, moltes de les quals són estafes piramidals en potència. Porto temps estudiant els canvis del bitcoin i ethereum, les dues "criptos" que em semblen tenir més futur, i el seu canvi mutu, de 10 ether per 1 bitcoin, és immutable malgrat les enormes fluctuacions del canvi amb altres monedes. Això fa sospitar que al darrere hi pot haver gent molt poderosa jugant amb els canvis. Sembla una màquina escurabutxaques gegantina, amb la qual més val anar amb peus de plom.

Les que sobrevisquin tindran èxit i penso que aviat veurem noves monedes al costat de l'euro, com les catalanes Croat i Faircoin. Aquesta darrera és única (i lloable) entre les monedes digitals perquè no es mina i té una assemblea que intenta regular el seu valor.

La quiosquera aniria més tranquil·la acceptant turutes, la moneda comunitària de Vilanova i la Geltrú. Cal saber que el bitcoin i els seus derivats són monedes intrínsecament especulatives; si per un cantó poden democratitzar el diner, actualment bancari, per l'altre reforcen els principis del capitalisme més ferotge. En canvi, la Turuta, els Ecos i les altres monedes dites "socials" són més sanes i fiables, no tenen els alts i baixos de les criptomonedes (sempre valen 1eur) i són solidàries, tot mantenint les virtuts de garantir una mica més de vendes per als botiguers i una mica més de diners a la butxaca de la ciutadania.

Les borses mundials s'han contagiat del va-i-ve i han caigut més del 10%! No està malament el Carnaval del 2018; ens ha recordat que per gaudir de la vida més val ballar i tirar-se caramels que especular amb divises o accions. Tot això quan la moneda de Barcelona, sana, és a pocs mesos de sortir.