Des del Campanar

Miquel Bernadó
Miquel Bernadó    /    2017-04-14
Les cales a l'estiu

En el darrer Ple municipal la moció presentada per Carmen Reina, regidora no adscrita (ex-C's) -en el sentit de dedicar una platja per a ús de gossos- va ser aprovada amb el suport de CUP, ERC i la mateixa Carmen Reina, amb el rebuig d'un ara debilitat equip de govern i amb l'abstenció de C's, Sóm VNG, PP i dels dos flamants regidors no adscrits (ex-CiU).


Mallorca, Menorca, la Costa Brava,.... el paradís de les cales! Racons de sorra enmig de penyals i aigües cristal·lines, sovint amb un accés tortuós i complicat que no fa altra cosa que augmentar l'encant de l'indret.

El litoral del Penedès-Garraf, però, no té la mateixa morfologia. Les cales són minimalistes i/o escasses. Prop d'on som tan sols podem gaudir de les que es troben entre Sitges i Vilanova (Els Colls) i d'alguna altra raresa al voltant de sant Gervasi.

Justament sota del Xalet de Nin és on es troba la diminuta cala que ara serà dedicada al bany dels gossos: un retall de sorra entre les platges de la República i de sant Gervasi.

És el darrer intent d'autoritzar un espai delimitat per a l'ús estiuenc dels gossos. Tots els anteriors han comportat conflicte, polémica i fracàs.

Desconec els detalls de l'autorització, el tipus de relació previst entre banyistes i gossos, horaris, vigilància, possibles multes,... però m'atreveixo a pronosticar un nou fracàs per a una iniciativa en principi sensata i raonable.

Probablement la diminuta cala escollida no reuneix prou condicions per a l'objectiu perseguit. Quan hi ha forta maror l'extensió de sorra es redueix fins a fer gairebé desaparèixer la platja. I amb bona mar les aigües someres fan que la passejada entre la platja de la República i la de sant Gervasi sigui un plaer irrenunciable: la circulació de banyistes és tant intensa com constant. La continuïtat de la magnífica platja de Ribes Roges, a ponent del port, queda posada en evidència per la línia de boies que defineix l'espai dedicat als banyistes.

L'alternativa que proposava l'equip de govern es troba a l'altra banda del port, a la platja del Far, la qual ha de ser aviat objecte de regeneració. La mateixa desembocadura del torrent de la Pastera podria ser un indret adient per al bany dels gossos.

Un altre espai, més cèntric des del punt de vista urbà, que es podria haver considerat és l'extrem est de la platja de ponent, a tocar del moll. En aquell indret (veure foto) s'hi forma una raconada en la qual les aigües estancades no sempre presenten el millor aspecte per al bany humà; però afortunadament els gossos no són tan exigents com nosaltres. Una senzilla tanca delimitaria una platja dedicada a gossos que en cap cas seria lloc de pas.

Potser la precipitació i una certa demostració de força política davant d'un govern municipal en hores baixes han pesat massa en la decisió final presa? Sigui com sigui no deixa de ser un pel absurd dedicar (reservar?) la minúscula cala escollida per votació en Ple a refrescar la calor estiuenca dels gossos. Reflexionem-hi.

Post scriptum

Més cales. Les d'Els Colls, especialment les situades en terme municipal de Sitges. Un any més es veuran ocupades (en exclusiva?) pel potent col·lectiu gay que fa turisme a la veïna ciutat. El trànsit humà per la vora de la perillosa via del tren serà frenètic. I a les petites cales s'hi instal·laran de nou uns multicolors xiringuitos que oferiran begudes (i servei de WC?) als banyistes.

La gran pregunta és: de quin grau de tolerància gaudeixen aquests establiments per part de les autoritats locals sitgetanes?

És a dir: tenen aigua corrent? condicions sanitàries òptimes? gaudeixen de la llicència corresponent? és una una concessió accessible via concurs? podríem els vilanovins posar xiringuitos semblants al peu del xalet de La Sal, de La Cucanya ... o a la mateixa caleta ara dedicada als gossos?

Però potser parlar d'això és obrir la capsa dels trons.