Des del Campanar

Quim Llamusí
Quim Llamusí    /    2016-11-11
Els Mossos en el punt de mira

Que la justícia espanyola faci detenir una alcaldessa per desobeir una citació judicial no ens hauria d'esglaiar. Ara bé, que aquesta citació vingui originada per la denúncia d'una entitat d'origen obscur i finançament opac que qüestiona el mandat d'un ple municipal legítimament elegit, evidencia la podridura d'un Estat obsedit en resoldre el "problema català" per la via repressiva.
Ara li ha tocat a l'alcaldessa de Berga, protagonista d'un acte de dignitat que mereix reconeixement i suport. Però cal recordar que la llista de polítics que estan en capella és molt llarga i no te aturador: després de Berga vindrà Vic, o Badalona, o potser Vilanova. No en va, l'Estat ja acumula més de quatre-cents contenciosos contra ajuntaments, alcaldes i regidors.

Tanmateix, la detenció de la Montserrat Venturós ha provocat un efecte colateral que hauríem d'analitzar. Salvada la moció de confiança que va plantejar el president Puigdemont, el darrer escull a superar, si volem que el full de ruta progressi, és l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Què ho pot impedir?: que Junts pel Sí i la CUP s'esbatussin.

Si en alguna cosa destaca el president espanyol és en l'habilitat de fer el mínim esforç possible i deixar que els fets es desencadenin a favor seu. Fins ara li ha resultat prou bé, i en el cas que ens ocupa ha començat amb bon peu. Només cal ordenar als Mossos d'Esquadra que detinguin un representant de la CUP i ja tenim el detonant: que si no sabem a qui obeeix el Govern, que si sou infantils i poc de fiar...
No ens equivoquem d'adversari. Això no va de guanyar eleccions sinó d'assolir la independència per construir un país millor. Els jutges triaran els Mossos per a executar –amb nocturnitat o amb llum i taquígrafs- totes les detencions que calgui; el Gobierno de España espera en candeletes qualsevol desacatament per dissoldre el Cos o sotmetre'l al comandament directe del Ministerio del Interior. Si mosseguem l'esquer posarem en perill una estructura d'estat imprescindible.

Mentre no s'aprovi la Llei de Transitorietat Jurídica, prevista pel juny de 2017, els funcionaris estan obligats a complir la legalitat vigent. Són els polítics els qui poden desobeir-la apel·lant als mandats del Parlament i dels Plens Municipals o a la llibertat d'expressió, entomant amb coherència les conseqüències dels seus actes; a banda de l'alcaldessa Venturós ja ho han fet la presidenta Forcadell, el president Mas, les conselleres Ortega i Rigau, en Francesc Homs, el jutge Vidal, els regidors Joan Coma i José Téllez, en Santiago Espot... I som els ciutadans, promotors d'aquests mandats, els responsables de ser al seu costat amb contundència, sense trifulgues partidistes.
Aquest diumenge, sota el paraigua unitari d'Òmnium, l'ANC i l'AMI, estem convocats a l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona, a les 12 del migdia. Contra la politització de la justícia, la judicialització de la política i la vulneració dels nostres drets democràtics.