Des del Campanar

Quim Llamusí
Quim Llamusí    /    2015-10-07
Governem-nos Junts!


"You need a democratic mandate!". Romeva, Tremosa i Junqueras fa temps que ens ho anaven explicant que aquesta era la premissa exigida per molts dels seus companys eurodiputats.
Evitaré el debat dels percentatges que al·leguen els contraris a l'independentisme per fer-se seva una victòria que cap capçalera internacional ha reconegut i que tant Catalunya sí que es pot com Unió Democràtica de Catalunya deixen en descrèdit rotund, denegant que llurs vots es puguin catalogar com un "No".

Junts pel Sí és la primera candidatura explícitament independentista que guanya unes eleccions al Parlament de Catalunya. L'èxit de la CUP-Procés Constituent, complementa una majoria absoluta de l'independentisme que, en comparació amb la legislatura anterior, triplica els diputats favorables a construir un nou Estat.

Victòria de Junts pel Sí, èxit de les CUP, majoria absoluta... L'independentisme guanya –també per primer cop- en les quaranta-dues comarques, i en nou-cents onze dels nou-cents quaranta-vuit municipis del país, i en les quatre capitals. Als qui -malgrat els nombres- encara patiu temptacions dubitatives, us proposo un exercici de concentració. Tanqueu els ulls i canvieu els subjectes (Junts pel Sí per Ciudadanos, CUP per Partido Popular, independentisme per unionisme) mantenint els resultats. Ja visualitzo el discurs: "Honor y gloria..." Uf, quin malson!

Governem-nos Junts! Aquest és el mandat democràtic de la ciutadania, una exigència de compromís ineludible i de responsabilitat compartida que recau en les espatlles i en les consciències de totes les diputades i diputats d'ambdues formacions.

Els generadors de profecies autocomplertes acceleren rotatives i carreguen els tinters. Montilla, Arrimadas, Rivera, García-Albiol, Carme Chacón, Josep Cuní. "La CUP no farà... Convergència no permetrà... Mas no aguantarà... Junqueras evita... El comunista Romeva... Junts pel Sí no pot... Els antisistema provocaran... Arrufat adverteix..." Ja ho van vaticinar que no tindríem ni data, ni pregunta, ni 9-N, ni llista conjunta, ni eleccions anticipades. La seva darrera predicció estableix que l'entesa entre les CUP i Junts pel Sí és irrealitzable i contra-natura, desastre dantesc si arribés a quallar.

Malgrat la confluència d'interessos en fer que la negociació fracassi, malgrat les discrepàncies respecte del futur rol del President Mas, malgrat saber d'antuvi que la proposta de la CUP s'haurà fet pública just el dia abans de l'edició d'aquest article, m'aventuraré a assegurar que tindrem un pacte de legislatura que permetrà, alhora, governar el país i avançar cap a un procés constituent irreversible.

M'hi aventuro perquè faig meves les paraules d'en David Fernández en el 20è Aniversari de Vilaweb: "Tenim l'oportunitat, tenim l'instrument i -pels que ens van precedir en la lluita per la llibertat i per la justícia d'aquest poble en condicions molt pitjors, i pels que vindran- tenim l'obligació ètica, política i moral de sortir-nos-en... Qui vol fer una cosa, busca un estri, qui no vol, busca una excusa".

Governem-nos Junts!!